Het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het ArtEZ Conservatorium Zwolle organiseren ieder jaar voor hun HaFaBra-directiestudenten een bijzondere praktijkweek met de titel Entornos. Maar Entornos is niet alleen toegankelijk voor zittende studenten. Ook oud-studenten en andere belangstellingen komen ieder jaar terug om de veelal praktijkgerichte lessen en presentaties te volgen. De syllabus voor de 18de editie bevat een veelvoud aan interessante workshop en masterclasses die als gezamenlijke doel hebben de studenten te vormen en klaar te stomen voor het grote werk in de praktijk. Een week die bol staat van het vergaren van kennis, het uitwisselen van ervaringen en het delen van de liefde voor het vak directie.

Gregoriaans
Centraal thema tijdens de editie van 2019 is het gregoriaans. Vanuit verschillende invalshoeken wordt de invloed van de gregoriaanse muziek op de blaasmuziek belicht. De syllabus vermeldt workshops en masterclasses met onder andere de Duitse componist, muziekpedagoog, dirigent Rolf Rudin, de Belgische dirigent, docent en saxofonist Norbert Nozy, de Belgische arrangeur en trombonevirtuoos José Schyns, orkest- en koordirigent Huub Ehlen (o.a. AD MOSAM Baroque Ensemble)en dr. A. Kurris, oud-hoofdvakdocent aan het Maastrichts Conservatorium en nationaal en internationaal een grootheid op het gebied van gregoriaanse muziek. De beide hoofdvakdocenten HaFaBra-directie, Fried Dobbelstein (Zwolle) en Alex Schillings (Den Haag en Zwolle), tekenen voor de organisatie voor deze boeiende week. Zij zullen met name de workshops met orkesten uit de omgeving leiden. Dit jaar zijn dat onder andere fanfare Sint Gertrudis uit Sint Geertruid, koninklijke harmonie Sint Cecilia uit Mheer, harmonie en slagwerkensemble Concordia uit Obbicht, Van de Kreeke Brass Band Limburg en blazersensembles Helicon.

Heuvelland
De studenten verblijven tijdens deze studiedagen in Hotel Le Baroudeur aan de Daelhemerweg 140 in Valkenburg, midden in het prachtige Zuid-Limburgse heuvelland. Gastvrouw Yvonne Lechanteur zorgt al vele jaren voor een perfecte samenwerking met studenten, docenten en organisatie.
Entornos is het Spaanse woord voor ‘mooie landelijke omgeving’. Naast deze vertaling was de Spaanse componist Amando Blanquer Ponsoda, componist van de compositie Entornos, een van de eerste gastdocenten. Vele bekende musici van nationale en internationale naam en faam waren gastdocent bij Entornos. Entornos is reeds voor vele dirigenten een blijvende herinnering aan bijzondere weken intensief werken aan de verbreding en verdieping van het vak.


Entornos bijwonen?
Ook als je niet studeert in Zwolle of Den Haag kun je Entornos bijwonen. Interesse? Neem contact op met Alex Schillings, aleschillings@xs4all.nl.